Fonduri Structurale Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Fonduri Structurale

Namolul de Techirghiol

blog_image_orig_Gigolo-s-a-combinat-5086-1

Utilizarea namolurilor ca factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, namoloterapia fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite inca din Egiptul antic si apoi tot mai mult in decursul vremii, iar unele metode de aplicatiepentru namol  s-au mostenit pina in ziua de azi.

Legenda lui Techir stă la baza vindecărilor
Se spune că lumea a dat năvală la lac pentru a-şi alina durerile după ce un turc s-a vindecat în mod miraculos. Potrivit legendei, Techir, un bătrân olog şi orb, a ajuns împreună cu măgarul său la Lacul Techirghiol, adâncindu-se în nămolul mirositor împreună cu animalul, care a rămas împotmolit. Bătrânul s-a străduit mult timp să îşi scoată măgarul şi, după câteva ore de stat în apă, nu mică i-a fost mirarea când şi-a dat seama că şi-a recăpătat vederea, iar picioarele sale nu mai erau oloage. Cât despre bidiviul său, plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar corpul parcă trăia o nouă tinereţe. Vestea miracolului s-a răspândit foarte repede, iar oameni de peste tot au început să vină şi să se scalde în „lacul lui Techir” – de aici şi numele actual.

Stratul are peste o jumătate de metru
Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază mâlul din această zonă. „Strămoşii” nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care, prin degradare, produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul, folosit în toate bazele de tratament existente pe Litoral, este natural, extras de pe fundul lacului ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Stratul de mâl negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, adică înmagazinează uşor căldura.
Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. Pentru conservarea şi refacerea pe cale naturală, acesta se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament.

Indicaţii terapeutice

Tratamentul afecţiunilor reumatice, atât al celor inflamatorii, cât şi degenerative, primează în serviciile de balneofizioterapie de pe Litoral. Afecţiunile reumatismale beneficiază de remedii complexe, cu efecte termice, mecanice, chimice, imunostimulatorii şi de reechilibrare neurovegetativă. Tratamentele din cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol sunt minuţios structurate pe cele trei scopuri principale ale terapiei – profilactic, curativ şi recuperator, adresându-se mai multor afecţiuni precum: reumatismale de tip inflamator, reumatismale degenerative, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului) şi ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson). De asemenea, pot fi ameliorate boli ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie), dar şi alte afecţiuni asociate.


Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.